WORKSHOP / CURSUS DATAMODELLEREN VOOR BUSINESS INTELLIGENCE / BI
(stermodellen, kubussen, data vault)


Dé cursus / workshop om te leren hoe je een ontwerp voor stermodellen met feittabellen en dimensietabellen, kubussen voor data marts opstelt, en een ontwerp voor een 'data vault' achtige centrale data warehouse opstelt.

CODE:   
DMBI

DUUR:  
1 dag

PRIJS:  
€ 490 (per deelnemer exclusief 21 % BTW, maar inclusief eten, drinken en begeleiding na afloop)

PRIJS BOEK:  
€ 38 (exclusief 9 % BTW)

GROEPEN:  
3 à 6 deelnemers (maximaal 8)

CURSUS- / WORKSHOPVORM: 
klassikaal, kleine groepen onder intensieve begeleiding, begeleiding na afloop: tot drie maanden na de cursus / workshop kan de deelnemer via e-mail vragen stellen met betrekking tot de inhoud

WAAR GEHOUDEN:  
open rooster: in onze cursusruimte te Woerden
'in house': bij jou op locatie

WANNEER GEHOUDEN:  
open rooster:
7 december 2023
6 februari 2024
9 april 2024
6 juni 2024

'je eigen voorkeur':
schikken bovenstaande data niet, schrijf dan wel in. Kies bij data 'andere data, neem contact met mij op voor afspraak'. We nemen dan contact met je op en plannen samen met je nieuwe data

'in house':
op afspraak

INSCHRIJVEN:  
Wil je je voor de cursus / workshop Datamodelleren voor Business Intelligenge / BI inschrijven, klik dan op de button om naar de inschrijvingspagina te gaan.






doelgroep
informatieanalysten, systeemontwikkelaars, database ontwerpers, functioneel beheerders, functioneel applicatiebeheerders, database beheerders, data warehouse en data mart ontwikkelaars en verder iedereen die in zijn of haar werk met datamodellen voor business intelligence (BI) te maken krijgt


leerdoelen
De deelnemer is na de cursus / workshop in staat:
  • een ontwerp maken voor een stermodel: feittabellen en dimensietabellen
  • soorten dimensietabellen benoemen
  • soorten feittabellen benoemen
  • historie in dimensies verwerken
  • multi dimensionele databases (kubussen) ontwerpen
  • een ontwerp maken voor een 'data vault' achtige structuur voor een centrale data warehouse

algemeen
Bij datamodelleren kun je denken aan het maken van een datamodel voor een operationeel informatiesysteem. Om te komen tot een dergelijk datamodel is informatieanalyse nodig. Hoe je deze datamodellen maakt is geen onderwerp van deze cursus/workshop, maar komt uitgebreid aan de orde in de cursus/workshop Datamodeling (data modeling) / Informatieanalyse volgens het ER-model.

In de cursus/workshop datamodeleren voor business intelligence / BI richten we ons op iets anders. Data in operationele informatiesystemen worden gebruikt in business intelligence oplossingen. Voor deze oplossingen worden speciaal hiervoor ingerichte database omgevingen gebruikt. Deze omgevingen maken gebruik van de data uit de operationele omgevingen, maar de structuur van de data is zo aangepast dat iedere business intelligence vraag snel beantwoord wordt. De hoeveelheid data die nodig is voor een busines intelligence vraag is namelijk vele malen groter dan voor opvragingen binnen een operationeel informatiesysteem, soms wel vele miljoenen keer zo veel. Zouden we het ontwerp van de structuur van de data gelijk houden aan die in een operationele omgeving, dan laat een antwoord lang op zich wachten.
Hoewel er vele manieren zijn om de snelheid van opvragen op te krikken, zien we in de praktijk dat veel organisaties gebruik maken van stermodellen, met feittabellen en dimensietabellen. Daarnaast ook van multi dimensionele databases, ook wel kubussen genoemd. Verder wordt er veelal gebruik gemaakt van een tussen omgeving die wel de centrale data warehouse genoemd wordt. Hierin vinden we meestal een 'data vault' achtige oplossing voor de structuur van de data.
In de cursus/workshop datamodelleren voor business intelligence / BI worden stermodellen, kubussen en 'data vault' achtige oplossingen behandeld. Het ontwerpen hiervan wordt in de cursus/workshop geoefend.


uitgebreide informatie
Wil je meer informatie over de cursus / workshop neem dan contact op met je docent: Ton de Rooij.
Bijvoorbeeld via e-mail: tonderooij@advicom.nl.

Geef daarbij je naam, naam van je bedrijf, adres en telefoonnummer op.

Ton de Rooij neemt vervolgens contact met je op. Hij doet dit om kennis met je te maken, je alvast iets te vertellen over de workshop / cursus, en om je vragen te beantwoorden.


downloaden informatie
Je kunt ook meteen beschikken over verdere informatie. Je kunt daarvoor de volgende formulieren downloaden: